
Hunimals
Your one and only place
to learn everything about animals!
עוד באתר
לא האמא שלך? לא החלב שלך
ניר פרץ
נאמרו עליה דברים רבים - קיצונית, לא בריאה, חסרת היגיון. אך בעצם מה שמסתתר מאחורי הטבעונות היא חמלה. אותה חמלה שאנו מרגישים כלפי אנשים אחרים, צריכה להיות עבור יצורים חיים אחרים. יובל הוף, תלמיד כיתה י"א פעיל חברתי ב"אנונימוס" שפועלת למען זכויות בעלי החיים בארץ.
מתי התחלת להיות טבעוני?
לפני ארבעה חודשים וחצי. קודם לכן הייתי צמחוני מגיל 13 והפסקתי בשנה שעברה. לפני חצי שנה חזרתי לצמחונות ועם החזרה לצמחונות נחשפתי באינטרנט לדברים העוברים על בעלי החיים במשק בישראל ובעולם בתעשיות החלב, הביצים והביגוד. החלטתי לא לקחת חלק בסבל הזה ולהלחם בשביל בעלי החיים.
מה זה הסבל הזה?
למשל בתעשיית החלב הפרות מוחזקות בתנאי שבי מינקות עד רגען האחרון. שם נלקחים מהם צרכים בסיסיים כמו חופש תנועה. עם הגיען לבגרות מינית מתחיל סבב הפרייה מלאכותית הנעשית על ידי הכנסת יד הרפתן עם זרע של פר לתוך איבר המין של הפרה. לאחר ההמלטה נלקח העגל לכלוב קטן כדי ששריריו לא יתפתחו ובשרו יהיה רך. הפרות שמפתחות חלב אחרי ההמלטה מקבלות אנטיביוטיקה המשנה אותן גנטית בכדי לייצר כמות חלב גדולה מהרגיל. תפוקת החלב הגדולה גורמת לדלקות בעטינים והפרשות של מוגלה, תאים סרטניים, קזאין שהוא חלבון החלב ואחד הגורמים למחלות לב ועוד. סחיבת החלב מכבידה על הפרה בהליכה ובהתנהלות היומיומית, מרבית הפרות קורסות מאפיסת כוחות בשלב מסויים בחייהן.

בתעשיית הביצים מוחזקות התרנגולות בכלובים קטנים מאוד בצפיפות גדולה. לכל תרנגולת יש שטח של פחות מדף נייר. כשהאפרוחים בוקעים מהביצה הזכרים והנקבות ממויינים. הזכרים נהרגים ע"י גריסה בחיים או חנק בשקיות אשפה ואילו הנקבות עוברות לכלוב. הצפיפות בכלוב גורמת להתנהגות תוקפנית של התרנגולות, לכן עם בקיעתן נחתך או משוייף מקורן בעזרת להב לוהט. המקור מכיל תאי עצב ופציעה זו משאירה אותן סובלות מכאבים ומקשה על אכילתן. בכלובים התרנגולות אוכלות מעט מאוד ורובן לא מצליחות להגיע אל האוכל מרוב צפיפות. איברים מסחריים כמו חזה ושוקיים מוגדלים בתהליכים גנטים ואילו איברים לא אכילים כמו עצמות ורגליים מוקטנים,
דבר זה גורם לנכויות.
התרנגולות מוחזקות במצב הגורם להם לפחד, כתוצאה מהפחד התרנגולות מטילות הרבה ביצים, קליפת הביצים מכילה חלבון וסידן שנלקח מהתרנגולת. בטבע כשהביצה לא מופרית התרנגולת אוכלת את הקליפה ובכך מחזירה לעצמה את החוסר שלה ואילו בלולים היא נחלשת. תרנגולות רבות נפצעות מהכלוב או נחנקות מחוסר אוויר הנובע מהצפיפות ומאפיסת כוחות.
היכן נמצאים גורמי האכיפה הממונים על תעשיות אלה?
מאחר ומרבית הציבור משוכנע שכל הנעשה ברפתות, לולים, גני חיות, מעבדות המחקר, תעשיית העור וכו' משוכנעים שמזונם, לבושם ותרופותיהם מגיעים בדרך שלא כרוכה בסבל או בניצול, שהכל נעשה בדרך הומאנית. לכן, הם ממשיכים לצרוך מוצרים מהחי, כדי לספק את התאווה לבשר, חלב, ביצים ועוף שגדלה כל הזמן. מומצאות במשקים שיטות שונות להגדלת התפוקה כמו שינויים גנטיים וכו'. מאחר והציבור משוכנע שהכל נעשה בדרך הומאנית ובצורה מאוד מוסתרת ומוחבאת הציבור לא מוחה, כלומר אין צורך לאכוף זאת. למרות זאת יש אנשים שמודעים למצב ומוחים בו בעזרת הפגנות לדוגמה. באמצעות פעולות אלה משיגים בעלי החיים תנאים טובים יותר. עד היום נאסר על פי חוק בארץ פיטום האווזים, בידוד העגלים (שעדיין ממשיך להתרחש ואין אוכפים אותו בגלל הביקוש הרב לבשר עגלים), איסור ניסויים בבעלי חיים בבתי ספר ועוד בכל העולם.
הרי אתה אחד מהאנשים המוחים. האם מזווית ראייתך אתה יכול להגיד שההפגנות נעשות בצורה הסברתית ולא בצורה ברוטלית?
מטרת ההפגנות היא למחות ולזעזע, לא להיות נחמדים ולדבר בנימוס. לפעול, לצעוק כדי להשמע. כמובן לא מוחים רק בעזרת הפגנות ונעשות פעולות הרבה יותר מנומסות ורגועות להעברת המסר כמו דוכני הסברה של עמותות שונות לזכויות בע"ח כמו "אנונימוס". מועברות הרצאות על זכויות בעלי חיים לכל שכבות הגיל מהגנים עד מקומות העבודה.
פרה בוכה. בית הספר החקלאי "ויצו". צילום: יובל הוף

עגל בכלוב קטן שלא מאפשר לו תנועה. צילום: יובל הוף
אתה חושב שילדים בגיל הגן צריכים להיחשף לכך?
כל הרצאה שנעשית נבנית באופן מאוד קפדני ומותאם לשכבת הגיל שהיא פונה אליו. ילדים בגן באמת לא מספיק בוגרים כדי להיחשף לזוועות התעשייה באופן מלא, לכן לא מדברים איתם על כך. מדברים איתם על בעלי חיים ומסבירים להם מה הן זכויותיהם באופן שילדים יוכלו להבין. ילד קטן בדרך כלל נחשב כיצור עדין עם חמלה, לכן יותר קל לילדים להבין את המסר מלמבוגרים.
מה הן האלטרנטיבות למוצרים מהחי והאם אפשר לגדל ילד מינקות באורח חיים טבעוני?
בתור התחלה, האדם הראשון לא ניזון מבעלי חיים אלא צמחים ובאמת לפי התנ"ך אפשר לראות כמה זמן חיו אנשים פעם, חיים ארוכים ובריאים. רק אחרי תקופת המבול החלו אנשים לאכול בשר מכיוון שהיבול נהרס. כיום אין וויטמין או אב מזון שקיים במוצרים מהחי ולא קיים בצומח. קטניות, חלבון, ברזל, סידן, ויטמין C - הכל נמצא בצומח. זה גם הגיוני. בעיניי לא הגיוני שבתור יונק אני חייב להתפתחות התקינה שלי מזון ינקות, שהוא חלב, למשך כל ימי חיי ואפילו לא חלב מהזן הביולוגי שלי. זה פשוט לא הגיוני. הצומח מאפשר לך תזונה נכונה, בריאה ומגוונת לכל שלב בחיים שלך. אפשר גם למצוא תחליפים הבאים במקום מוצרים מהחי כמו חלב סויה, שקדים, אורז, קוקס ועוד. טופו, סייטן, אוקרה וכדומה שהם מיוצרים מהצומח בלבד וטעמם ומרקמם דומה לשל בשר ועוף.
אחת הסטיגמות הנפוצות על טבעונים היא שחסר להם ויטמין B12, אז זהו שלא. ויטמין זה מיוצר במעי הגס של כל יצור חי. הויטמין מיוצר על ידי חיידקים שחיים לכל יצור חי במעי הגס, ומאחר וגם פרות ותרנגולים הם יצורים חיים גם בבשר שלהם יש B12. הוויטמין הזה מאוד קשה לספיגה בגוף ולכן גם קרניבורים רבים סובלים ממחסור בו. זה לא קשה לגשר על הפער וכיום יש טבליות מציצה שמספקות את הוויטמין הזה. בקיצור, למרות שיש אלפי סוגים בשר, עוף, גבינות וכולי, האדם יכול לחיות מצוין בלעדיהם, כל מה שהאדם צריך להתפתחות תקינה הוא תזונה צמחית נכונה.
"בעלי החיים בעולם חיים בשביל עצמם. הם לא נוצרו בשביל בני האדם יותר מאשר אנשים שחורים נוצרו בשביל לבנים, או נשים בשביל גברים." אליס ווקר, סופרת ופעילה חברתית, זוכת פרס פוליצר בשנת 1983.